Kritična bolezen lahko povzroči velike dodatne stroške za draga zdravila in medicinske pripomočke, za zdravljenje pri specialistih doma ali v tujini, za morebitne prilagoditve stanovanja in opreme. Vse to lahko bistveno ogrozi finančno varnost družine. Na voljo so zavarovanja, ki omogočajo izplačilo dogovorjene zavarovalne vsote v enkratnem znesku, če zdravniki diagnosticirajo katero od zavarovanih bolezni. Takšno zavarovanje lahko sklenete skupaj z življenjskim zavarovanjem pri Adriatic Slovenica, pa tudi kot samostojen produkt.

Za koga je takšno zavarovanje smiselno?

Najprej se vprašajte, ali sploh potrebujete zavarovanje kritičnih bolezni? Prav gotovo je tovrstno zavarovanje priporočljivo predvsem za tiste z družinsko zgodovino kroničnih in hujših bolezni in za potrošnike na odgovornih delovnih mestih, kjer so dnevno izpostavljeni hudim pritiskom in povečanemu stresu. Prav tako je smiselno za vse, ki bi zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni utrpela bistven izpad dohodka – torej predvsem za samostojne podjetnike.

Preverite, za katere bolezni se lahko zavarujete!

Seznam kritičnih bolezni, ki jih krije določeno zavarovanje pri posameznih zavarovalnicah, se bistveno razlikujejo. Če se boste odločili za zavarovanje kritičnih bolezni, poskrbite, da bodo na seznamu vsaj srčna in možganska kap, rak, operacija srčnih zaklopk in koronarnih arterij, multipla skleroza, odpoved ledvic in presaditev organov.

Preverite, v katerih primerih zavarovanje ne velja (t.i. izključitve)!

Natančno tudi preverite, v katerih primerih zavarovanje ne velja (izključitve) in omejitve kritij, da ne boste pri uveljavljanju zahtevka negativno presenečeni. Sklenjeno zavarovanje kritičnih bolezni namreč ne zagotavlja, da boste vedno tudi dobili izplačano zavarovalno vsoto, ko bo šlo za katero od bolezni s seznama.

Bolezni, ki nastanejo kot posledica uživanja alkohola, okužbe z virusom HIV, ali poskusa samomora, zavarovanje ne krije. Če bi doživeli možgansko kap, boste npr. zavarovanje lahko unovčili le, če bo nastala trajna nevrološka škoda. Če pa boste zboleli za Parkinsonovo ali Alzheimerjevo boleznijo, pa boste morda dobili odškodnino šele po treh ali šestih mesecih potem, ko se bo bolezen pojavila.

Vir: ZPS, ViP, št. 7-8/2012

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:
041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295