O zavarovalniški goljufiji lahko govorimo takrat, ko posameznik zato, da bi od zavarovalnice prejel odškodnino:

  • Namerno poškoduje ali uniči stvari
  • Sklene zavarovanje po škodnem dogodku
  • Sklene zavarovanje z napačnimi ali neresničnimi informacijami
  • Predloži lažne dokumente

Razlika med prevaro in goljufijo

V Zavarovalnici Triglav kot prevare obravnavamo tri glavne skupine nepoštenega in kaznivega ravnanja: ponarejanje, korupcijo in protipravno prisvajanje premoženja (npr. zavarovalniške goljufije, kraja). Zavarovalniške goljufije torej predstavljajo samo eno od oblik prevar, ki jih obravnavamo.

Tipi zavarovalniških goljufov

Priložnostni zavarovalniški goljufi prijavijo škodni dogodek, ki se je dejansko zgodil, a svojo prijavo prilagodijo. Včasih navedejo drug kraj ali večjo škodo. Take je najlažje odkriti in goljufijo hitro priznajo. Drugi tip so občasni prevaranti. Ti namenoma povzročijo škodo, da bi dobili odškodnino. Pogosto menjavajo zavarovalnice, poskušajo ovirati postopek in čez nekaj časa goljufijo poskušajo ponoviti. Četudi jih zavarovalnica hitro spozna, ima več dela, da jim goljufijo dokaže. Tretja skupina so organizirani prevaranti. Ti se na svoje dejanje dobro pripravijo, delujejo pripravljeni na sodelovanje, če se pojavi zaplet, pa vključijo odvetnika. Dokazni postopki v takih primerih so najtežji.

Kazen za zavarovalniške goljufije

V Sloveniji je za zavarovalniške goljufe zagrožena kazen do enega leta zapora, če je dejanje samo načrtovano in še ni bilo izvedeno. Če je do goljufije že prišlo, to pomeni, da je oseba že vložila lažno prijavo škodnega dogodka, lahko storilca doleti do tri leta zapora. Če je zavarovalniška goljufija storjena v hudodelski združbi, pa je posameznik lahko kaznovan z 1-10 leti zapora.
Vir: Zavarovalnica Triglav

P.S.: Ta članek je sicer sposojen od Zavarovalnice Triglav. Načeloma pa velja podobno tudi pri vseh ostalih zavarovalnicah. Priporočam, da se tovrstnih podvigov ne greste. Tudi pri nas se nemalokrat zgodi, da se javi oseba, ki bi rada zavarovanje za nazaj. Bodisi zato, ker je razbila avto, nima zdravstvenega zavarovanja, se je ponesrečila…
Nekaj dni nazaj nas je poklicala gospa, ki je šla z napotnico na okrevanje in terapijo v zdravilišče. Napisali so ji, da mora imeti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ker tega ni imela, je na vsak način želela preprositi in tudi plačati, da bi ji naredili zavarovanje za nazaj.

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:
041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com
KategorijaZavarovanje
Oznake

Za nujne primere: 041 636 295