Potem ko smo upali, da bomo lahko hitro pozabili na nepričakovano slab konec leta, nas je doletel nov udarec v obliki 15-odstotne panične razprodaje delnic na kitajskih celinskih borzah.

Od začetka decembra so tečaji delnic na razvitih trgih padli za okoli 10 %. To pomeni, da smo se že drugič v letu dni znašli znotraj turbulentne korekcije tečajev, ki nikoli ni prijetna. Vseeno ni odveč poudariti, da je ameriški indeks S&P 500 v svoji zgodovini v resnici preživel več kot polovico vsega časa v območju 10 % pod najvišjo doseženo vrednostjo. Vsakih pet let lahko statistično gledano pričakujemo medvedji trg z več kot 20-odstotnim padcem tečajev, ki nato traja okoli leto in pol, vendar pa si tečaji delnic potem presenetljivo hitro opomorejo.

Prej kot da se vrtimo v krogu špekulativnega napovedovanja, kakšni bodo borzni donosi v letu 2016, bi nas moralo zanimati, ali zaradi strukturnih trendov lahko dolgoročno še vedno pričakujemo 6- do 8-odstotne povprečne letne donose delnic? Podrobne napovedi vse bolj kratkoročnih borznih in makroekonomskih gibanj so postale del folklore na Wall Streetu, ki so ji podlegle praktično vse finančne ustanove.

Problem je, da te prognoze vsi skupaj jemljemo veliko preveč zares in smo razočarani, ko naše napovedi ne dosežejo želene preciznosti. Ker smo v svoje raziskovalno delo in prognostične modele vložili veliko intelektualnega napora, se zlahka ujamemo v past zmotnega prepričanja, da bo naš rezultat boljši od naključnega ugibanja finančnih gibanj.

Kdo si je, na primer, pred leti upal napovedati, da bodo delniški trgi držav v razvoju tako zelo razočarali svoje vlagatelje. V zadnjih petih letih so delnice na razvitih trgih v evrih dosegle povprečni donos okoli 11 % na leto, medtem ko smo na trgih v razvoju vsako leto izgubili dober odstotek vrednosti svojega vložka. Če smo imeli srečo in smo stavili na razvite trge, smo torej povečali svoj začetni vložek za 66 %, medtem ko smo bili na trgih v razvoju lahko več kot zadovoljni, če smo jo odnesli brez večjih prask oziroma z minimalno izgubo. Vse to je sestavni del turbulenc na svetovnih delniških trgih in naredili bomo začetniško napako, če se bomo v prihodnje kot hudič križa izogibali naložbam na trgih v razvoju. Zakaj bi se zaradi slabih preteklih izkušenj zavestno izogibali državam, ki glede na kupno moč skupaj ustvarijo že okoli 55 % svetovnega BDP, povprečno še vedno rastejo dva ali trikrat hitreje kot razvita gospodarstva, njihov delež v globalnih delniških indeksih pa je padel pod 7 %?

Večina vlagateljev je neuspešnih zato, ker delajo kritične napake v času padanja tečajev. Na žalost ali na srečo so delnice po svoji naravi kratkoročno zelo tvegane naložbe. Včasih bi res najraje vrgli puško v koruzo, vendar brez občasno bolečih obdobij padanja tečajev ne bi bilo nadpovprečnih dolgoročnih donosov.

Vir: Damjan Kovačič, Infond DZU

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295