Preobremenjeni s slabimi novicami ne opazimo pozitivnih

Podobno kot v naši vsakdanji resničnosti so tudi na finančnih trgih še naprej v ospredju jesenska širitev epidemije koronovirusa, ameriške predsedniške volitve in negotovo gospodarsko okrevanje.

Medtem, ko ostajajo delniški trgi relativno robustni, se v večini medijev in na družbenih omrežjih izgublja občutek za realnost. Namesto trezne analize epidemioloških razmer je v družbi vse več znakov histerije, namesto objektivne presoje nujnih omejevalnih ukrepov prihajajo na dan teorije zarote. Zdi se, da skupaj drvimo na vlaku v pogubo in da bomo končali s hospitalizacijo na oddelkih covid-19.

Žalostno dejstvo je, da se v svetu srečujemo z rekordnim številom novih okužb, posebno v Evropi, kjer se pandemija širi eksponentno, kot požar. Zato so začasno nujni drastični restriktivni ukrepi, ki prinašajo delno zapiranje številnih gospodarskih dejavnosti, ki bodo zelo težko preživele brez nadaljnjih ciljnih in učinkovitih stimulativnih paketov za blažitev posledic pandemije.

Po drugi strani je človeška mentaliteta taka, da v poplavi pretresljivih negativnih novic, ki se navadno zgodijo čez noč, ne opazimo znakov napredka v ozadju. Prav tako ne opazimo pozitivnih in navdihujočih zgodb ter počasnega napredka, saj smo preveč zaposleni s slabimi novicami, ki nam jih nenehno prinašajo mediji ali računalniški algoritmi, ki točno vedo, kaj nas najbolj razburja in pritegne našo pozornost. Glasni skeptiki in populisti delujejo v javnosti velikokrat bolj prepričljivo kot »naivni« optimisti, ker smo ljudje evolucijsko programirani tako, da smo psihološko dovzetni za njihova sporočila. Težava je, da se naši možgani oziroma programska oprema niso veliko spremenili, odkar smo pred milijoni let prvič naselili afriške savane, svet okoli nas pa je postal veliko bolj kompleksen in nedeterminističen.


Vir: Bloomberg.

V primeru pandemije covida-19 smo premalo pozorni na to, da je umrljivost okuženih v jesenskem valu skoraj petkrat nižja kot spomladi, čeprav je sedemdnevno povprečje novih dnevnih okužb v globalnem merilu štirikrat višje. Raziskave ugotavljajo, da je smrtnost med hospitaliziranimi pacienti v vseh skupinah nižja za okoli 20 odstotnih točk. V newyorškem zdravstvenem sistemu se je število smrtnih primerov znižalo s 25,6 na 7,6 odstotka hospitaliziranih pacientov, kar je posledica izboljšanih protokolov in terapij zdravljenja.

Če je bil spomladi koronavirus za vse uganka, lahko rečemo, da je gre zdaj za znano neznanko. Zdravniki in farmacevti imajo ob velikem naporu in vloženih sredstvih vse več informacij o virusu in poteku bolezni covid-19, zato optimistično napovedujejo, da bo varno in učinkovito cepivo na voljo že do konca leta.

Morgan Housel bi rekel, da je težava v tem, da se tragedije dogajajo čez noč, čudeži pa ne. »Ironija je, da sta rast in napredek precej močnejša kot občasno nazadovanje, vendar bo nazadovanje vedno vzbudilo več pozornosti, ker se zgodi tako zelo hitro.«

Podobno preprosto lahko pojasnimo skrivnost uspeha optimistov na delniških trgih. Predlagam, da si podrobneje pogledate graf gibanja delniškega trga od datuma vašega rojstva. Pričakujte, da boste v prihodnje deležni nekoliko počasnejše rasti delniških trgov z manj bolečimi padci, hkrati pa se pripravite na to, da vas bodo do konca varčevanja z vseh strani ves čas bombardirali z negativnimi informacijami.

Avtor: Damjan Kovačič, upravljavec – analitik
Vir: Sava Infond

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295