Apple je skeptikom sporočil, naj ne skrbijo o vrednotenjih in naj uživajo v borznem biku.

Z objavo četrtletnih poslovnih rezultatov, ki je v ZDA v polnem zamahu, se vlagatelji sprašujejo, če so dobički podjetij dovolj dobri, da upravičujejo nove rekorde vseh treh najbolj opazovanih ameriških indeksov. Še posebej je na očesu vlagateljev tehnološki indeks, ki je od začetka leta, merjeno v dolarjih, pridobil skoraj 20 %, saj gibanje indeksa že marsikoga spominja na borzni tehnološki boom iz leta 2000.

Pričakovanja o dobičkih in prodaji so bila namreč zelo visoka, saj se je že pred letom dni razpravljalo o vrtoglavih vrednotenjih tehnoloških podjetij, kar pa so podjetja z objavo rezultatov pretežno upravičila. Potem, ko je podatke o poslovanju objavilo že več kot polovica podjetij, je pričakovanja pri prodaji izdelkov preseglo več kot 73 % podjetij, kar je najvišji presežni odstotek, odkar podjetje FactSet spremlja podatke. To bo še dodatno opogumilo optimiste, ki bodo še naprej poudarjali, da so dobički in prodaje ameriških podjetij vzdržni, na drugi strani pa ne bo opogumilo pesimistov, ki trdijo, da so vrednotenja ameriških podjetij na najvišji ravni v zgodovini in da je korekcija na borzi neizogibna.
s_and_p_2017
Lani ob tem času je samo 56 % tehnoloških podjetij poročalo o prodaji, ki je presegla pričakovanja, v petletnem povprečju pa je odstotek še nižji, 53 % – torej je letošnji podatek res izjemen. Zadnje podjetje, ki je pozitivno presenetilo analitike, je svetovni gigant Apple, ki je skeptikom sporočil, naj ne skrbijo o vrednotenjih in naj uživajo v borznem biku.

Vir: Uroš Selič, Infond

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295