Leto 2018 bi lahko prineslo dvomestne pozitivne donose, ki bodo sledili zdravi rasti dobičkov globalnih podjetij.

Leto 2017 je bilo na svetovnih finančnih trgih popolno leto presežkov s sinhrono globalno gospodarsko rastjo in najboljšimi tveganju prilagojenimi donosi v zgodovini delniških trgov. Prvič v zgodovini je indeks MSCI AC World, ki predstavlja razpršeno košarico globalnih delnic, dosegel rast v vseh dvanajstih mesecih in končal leto rekordov s 24,7-odstotnim donosom v dolarjih oziroma 9,3-odstotnim celotnim donosom v evrih.

Premočrtno in sinhrono rast delnic s pozitivnimi donosi na vseh 45 najpomembnejših svetovnih borzah so spremljali mikroskopsko negativne spremembe, ki nikoli niso presegle treh odstotkov, kmalu pa bosta minili dve leti od zadnje pomembnejše korekcije tečajev.

Kakšna je bila torej statistika evrskih donosov?

Po regijah:

 • trgi v razvoju +21 %,
 • Evropa +11 %,
 • Japonska +10 %,
 • ZDA +7 %.

Globalni sektorski donosi:

 • tehnologija +24 %,
 • surovine +14 %,
 • industrija +10 %,
 • finance +9 %,
 • trajne potrošne dobrine + 8%,
 • zdravstvo + 6%,
 • osnovne potrošne dobrine +4 %,
 • oskrba +1,3 %,
 • telekomunikacije -5,9%,
 • energetika -6,9 %.

Kakšno diagnozo lahko postavimo za realni gospodarski sektor, kje v poslovnem ciklu se nahajajo različne države ali regije?

Za analizo poslovnega cikla so zelo uporabni indeksi nabavnih managerjev (PMI), ki verodostojno predstavljajo razmere v proizvodnem sektorju. Globalni indeks PMI je dosegel najvišjo vrednost po letu 2011, v zadnjih 12 mesecih pa se je občutno okrepila aktivnost v proizvodnem sektorju tako na razvitih trgih kot tudi na trgih v razvoju. Še pred 12 meseci je bilo v območju industrijske ekspanzije 44 % držav, 41 % v nevtralnem območju, 15 % pa v fazi kontrakcije. Po zadnjih podatkih je zdaj v območju industrijske ekspanzije kar 91 % vseh držav, 6 % pa v nevtralnem, Južna Afrika pa je edina država, kjer se proizvodni sektor krči. Idilična podoba sinhrone globalne gospodarske rasti, kakršno običajno najdemo samo v ekonomskih učbenikih.

Na začetku leta 2017 smo razmišljali, da »obstaja veliko argumentov v prid tezi, da se nahajamo sredi zrelega borznega trenda, ki ga zaznamuje rast delnic v času optimizma vlagateljev in širšega gospodarskega okolja rasti«.
Leto kasneje je še pomembnejše vprašanje, ali se bodo nadaljevali blagodejni gospodarski in borzni trendi ali pa se morda že približujemo koncu enega najdaljših poslovnih ciklov rasti in bi se bilo smiselno pozicionirati nekoliko bolj defenzivno?

Svetovni delniški indeks MSCI AC WorldVečina finančnih analitikov se strinja, da delnice v večini regij in sektorjev niso poceni, vendar pa so vrednotenja globalnih delnic pri 21-kratniku dobička na delnico še vedno samo za okoli četrtino višja od dolgoletnega povprečja pri 17. V idealnih gospodarskih razmerah in ničelnih ali celo realno negativnih obrestnih merah povišana fundamentalna vrednotenja sama po sebi še ne napovedujejo konca rasti delniških trgih. Zato je naš izhodiščni scenarij za leto 2018 nadaljevanje rasti na delniških trgih z dvomestnimi pozitivnimi donosi, ki bodo sledili zdravi, 10 do 15–odstotni rasti dobičkov globalnih podjetij. Prav tako ne bi izključil možnosti, da se med vlagatelji razplamti neracionalna evforija, ki bi lahko privedla do nevarnosti pojava klasičnih borznih balonov. Kot je razvidno iz najnovejše strokovne literature na to temo, bi lahko o tem resno razpravljali šele, če bi v naslednjem letu in pol prišlo do pospešene, parabolične rasti tečajev delnic, na primer reda velikosti 40 ali 50 % nad aktualnimi tečaji delnic.

Avtor: Damjan Kovačič, Infond

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295