Letos so dolarski donosi pozitivni na vseh 45 najpomembnejših trgih, povprečno presegajo 21 odstotkov

Na finančnih trgih nič novega, bikovski trend rasti še naprej ruši vse pred seboj in iz meseca v mesec postavlja nove zgodovinske rekorde. O tem, kako sinhrona in robustna je rast na svetovnih delniških trgih, največ pove podatek, da so dolarski donosi letos pozitivni na vseh 45 najpomembnejših svetovnih trgih, njihov povprečni donos pa presega 21 %.

Na ameriških delniških trgih delnice rastejo že osmo četrtletje zapored, bikovski trend rasti pa je po novem drugi najdaljši in najmočnejši v zgodovini. Traja namreč že 104 mesece, delnice pa so v tem času dosegle 270-odstotno rast. Kdo bi si mislil, da se bo letošnji september zapisal z zlatimi črkami v borzno knjigo rekordov kot mesec z rekordno nizkim nihanjem delnic, s povprečnim dnevnim trgovalnim razponom, nižjim od 0,4 %.

Smo v mesecu varčevanja, zato IZKORISTITE vplačila v vaše ali nove sklade z 0 % vstopnih stroškov.

Borzni rekordiVir: Bloomberg

Kot finančnega analitika me najbolj fascinira neverjetna vztrajnost zgodovinskega bikovskega trenda rasti, ko v realnem času lahko opazujemo, kako plezamo čez pregovorni zid skrbi (korejska kriza, vremenske katastrofe, propad zdravstvene reforme v ZDA, vedno toksični politični odnosi med strankami, strah pred normalizacijo obrestnih mer v ZDA z začetkom »kvantitativnega stiskanja«).

V nasprotju s pričakovanji so zaostreni konflikti med političnimi strankami celo voda na mlin delniškim trgom. Po podatkih Ned Davis Research lahko v časih zelo zaostrenih konfliktov sicer pričakujemo nekoliko nižjo gospodarsko rast, vendar so povprečni delniški donosi bistveno boljši kot v času politične harmonije. Liz Ann Sonders pravi, da imajo investitorji očitno raje oblast, ki ima zvezane roke in ne dela neumnosti, poleg tega pa ekstremni strankarski razdori slabo vplivajo na razpoloženje ljudi, zato je manj verjetno, da na trgih nastaja pretirana evforija.

Čeprav so obrestne mere (OM) temeljna spremenljivka, ki vpliva na vrednotenja in donose finančnih naložb, je neposredna korelacija med rastjo dolgoročnih OM in enoletnimi donosi delnic v praksi zanemarljiva. Še več, povprečni zgodovinski donosi delnic v obdobju rasti OM so z 10,5 % celo za dve odstotni točki višji kot v letih padajočih OM (vir: Pension Partners).

In kaj pravi dolgoletna statistika glede pričakovanih donosov do konca leta, kadar se je pojavljal podobno neustavljiv moment na delniških trgih?

Od leta 1928 so ameriške delnice v sezonsko neugodnem septembru dosegle novo najvišjo vrednost 29-krat. Trend rasti se je po podatkih Leuthold Group v zadnjem četrtletju nadaljeval v 24 primerih, oziroma s 83-odstotno verjetnostjo, delnice pa so nato povprečno pridobile dodatnih 5,5 %.
Podobno visoke pričakovane donose lahko pričakujemo, če vzamemo za izhodišče rast delnic v treh četrtletjih. V letih, ko so ameriške delnice do tretjega četrtletja zrasle za več kot 10 %, so nato do konca leta pridobile dodatnih 6 %, verjetnost pozitivnih donosov pa je bila celo več kot 90-odstotna.

Avtor: Damjan Kovačič, Infond

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295