Naložbenik v sklade – beri nujno

Leto 2017 je za nami. Za vlagatelje na svetovnih trgih kapitala je bilo leto donosno, predvsem pa izredno mirno. Lahko bi rekli, da je za nami leto zmerne in stabilne rasti, brez enega samega večjega preplaha. Ameriški S&P 500 je tako zrasel za 19,4 odstotka, DAX za 12,5 odstotka, MSCI EM pa za 34,3 odstotka. Res pa je, da je tako S&P500 kot MSCI EM treba prikrajšati za okoli 14 odstotkov, kolikor je z vidika evrskega vlagatelja izgubil ameriški dolar. Naša napoved o pozitivnem letu 2017 se je torej uresničila. Če pogledamo iz vidika lokalne valute, pa je bila rast celo nad našimi pričakovanji.

Kaj prinaša leto 2018? Ugodno makroekonomsko okolje, ki smo ga doživeli v 2017, bi se moralo nadaljevati tudi letos. Skratka široko razpredena gospodarska rast v Sloveniji, na razvitih trgih in tudi na trgih v razvoju. Podobno kot lani bodo zaradi konjunkture rasli prihodki in dobički podjetij, pri čemer pa bodo imela podjetja v ZDA zaradi davčne reforme še dodaten pospešek. Zaradi tega bodo posledično tudi vrednotenja podjetij postala zmernejša.

Z vidika monetarnega okolja se nam morda res obetajo dodatni dvigi obrestnih mer v ZDA ter zmanjšan obseg nakupov obveznic v evro območju. Toda vseeno ne moremo govoriti o zaviralnem oziroma restriktivnem okolju, saj bodo obrestne mere ostale nizke ter tako podpirale kreditno aktivnost in gospodarsko rast.

Na obzorju trenutno ni razloga, zaradi katerega bi se prekinila pozitivna rast oziroma bikovski trend, vsaj v začetku leta pa se nadaljuje tudi pozitiven sentiment vlagateljev. Večina tujih investicijskih strategov je zato optimističnih za leto 2018, podobno pa menimo tudi mi. Toda pozor. Rekordno nizka volatilnost in vse večji pohlep vlagateljev na kratek rok lahko zagotavljajo moment, a obenem svarijo na pretiravanje v optimizmu. Tudi visoka vrednotenja sama po sebi niso razlog za pesimizem. Še zlasti, ker ne moremo govoriti o ekscesnem vrednotenju delniških trgov.

Obenem so vrednotenja podprta tudi z nizkimi obrestnimi merami in nizko inflacijo. To se bo začelo tekom leta spreminjati. Tako postaja vse bolj očitno, da smo se znašli v sicer svetli fazi za gospodarstva in delnice, a tako kot za vsakim dežjem posije sonce, tudi za vsakim sončnim obdobjem slej ko prej zapade dež. Posledično menimo, da bi morali vlagatelji v leto 2018 vstopiti povsem optimistično. Toda obenem bi morali začeti tudi vse bolj spremljati signale, ki bi nakazovali na preobrat, ki ga je sicer časovno gledano težko napovedati.

Regijsko gledano v naši investicijski strategiji ne preferiramo nobene regije, pri tem pa zaenkrat pričakujemo, da se bo EUR/USD razmerje ustalilo na trenutnih ravneh med 1,17 do 1,22. Večji premiki valutnih križev bi sicer lahko spremenili to naše nevtralno mnenje ali pa celo splošen pogled na trg. Ciljni razpon nafte WTI smo obenem postavili na 55 do 65 dolarjev za sodček, ciljni razpon za zlato pa ohranili na 1.150 do 1.300 dolarjev za unčo.

Ker vsaj tekom prve polovice letošnjega leta ostajamo optimisti glede rasti delniških trgov (predvsem na račun ekonomskega okrevanja in posledične rasti dobičkov), smo logično bolj optimistični za ciklične panoge. Najbolj sicer preferiramo tehnologijo, ki je že v zadnjih letih vodila trg navzgor, kar naj bi se nadaljevalo tudi letos.

Vrednotenja v panogi so sicer ponekod visoka, a večinoma tudi podprta z zgodbo o prihodnji rasti in pričakovanjih. Kar nekaj tem, ki bi v prihodnjih letih morale krojiti naše življenje, je povezanih s tehnologijo. Obenem pa v tehnološki panogi najdemo tudi podcenjene delnice. Obenem svetujemo iskanje naložbenih priložnosti tudi v drugih cikličnih panogah, recimo financah (kreditna aktivnost raste, izboljšalo naj bi se okolje obrestnih mer), kapitalskih dobrinah (gospodarska rast, obramba) ter energiji, kjer so se cene energentov že pobrale, čemur sedaj sledi okrevanje poslovanja podjetij in tudi cen delnic. Posledično pa smo zato bolj zadržani do defenzivnih panog, predvsem javnih storitev in telekomov.

Optimisti smo tudi za slovenski delniški trg, kjer tudi lahko govorimo o spodbudnem makroekonomskem okolju in rasti dobičkov, a obenem tudi o relativno nizkem vrednotenju (multiplikator dobička znaša 10x) ter nadpovprečni in visoki povprečni dividendni donosnosti, ki znaša 5 odstotkov.

Skratka začetek leta 2018 je spodbuden, napovedi za letošnje leto pa povečini optimistične. A preudaren vlagatelj se mora vedno zavedati pasti pretiranega optimizma, ga znati izkoristiti a se obenem tudi pripraviti na drugačne čase.

Avtor: Alta

Za dodatna vprašanja o naših zavarovalniških produktih in ostalih storitvah nas pokličite na telefonsko številko:

041 636 295
Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi na naš naslov e-pošte
info@prelc.com

Za nujne primere: 041 636 295